Bruk mindre palmeolje

Verdens mest brukte vegetabilske olje er hovedårsaken til at regnskogen forsvinner i Indonesia og Malaysia. Slik unngår du å bidra til ødeleggelsene.

Tydelig skille mellom nedhogd skog og tett regnskog.

RASERT: Store områder med regnskog ødelegges og blir omgjort til palmeoljeplantasjer.

For oss nordmenn er ikke problemene med palmeolje så synlige i hverdagen, men bruken av palmolje har alvorlige konsekvenser for mennesker, dyr, regnskog og klimaet på den andre sida av jorda.

Mesteparten av palmeoljen kommer fra Sørøst-Asia, og for å møte den enorme globale etterspørselen etter palmeolje har Indonesia planer om å doble produksjonen av palmeolje til 40 millioner tonn årlig innen 2020. Det er med andre ord behov for å redusere etterspørselen, og det er her vi som forbrukere kan spille en viktig rolle.

Bruk palmeoljeguiden!

Regnskogfondet jobber for at norske forbrukere og produsenter skal bruke mindre palmeolje, og derfor har vi laget palmeoljeguiden. Den er et nyttig verktøy du kan bruke før du går på matbutikken. Med den kan du enkelt finne ut hvilke matvarer som inneholder palmeolje, og hvor mye.

Sjekk vår palmeoljeguide her

Det har også blitt mulig å finne ut om en matvare inneholder palmeolje ved å lese innholdsfortegnelsen på emballasjen, men innholdsfortegnelsen sier ikke hvor mye palmeolje produktet inneholder. I vår palmoljeguide kan du finne ut akkurat hvor mange prosent palmeolje en matvare inneholder.

Bli regnskogvokter

Ikke la palmeoljeindustrien ødelegge regnskogen.

Ja, jeg vil bli regnskogvokter!

Palmeolje i sminke og lys

Palmeolje blir også brukt i alt fra sminke, sjampo og hudkremer, til stearinlys, dyrefôr og biodrivstoff. Og forbruket av denne oljen bare øker.

Når det gjelder produkter som sminke og andre velværeprodukter er det dessverre vanskeligere å finne ut om de inneholder palmeolje. I innholdsfortegnelsene på disse produktene kan palmeolje skjules bak flere hundre ulike betegnelser.

Om noen typer produkter vet vi likevel en god del. Regnskogfondet har nemlig undersøkt palmeoljeforbruket i hurtigmatkjeder og i levende lys, og våre gode venner i Rainforest Foundation UK har kartlagt bruken av palmeolje i populære hud- og hårpleieprodukter på det britiske markedet, noe som kan gi deg en liten pekepinn på hvilke merker du bør unngå.

Palmeoljeplantasjer sett fra luften.

MIL ETTER MIL: Palmeoljeplantasjene strekker seg over enorme områder.

Palmeoljefrukt liggende i en stor haug på bakken.

INNHØSTING: Palmeoljen kommer fra palmeoljefrukten som vokser i store klaser på oljepalmen.

To lastebiler fullastet med palmeoljefrukt.

FULLT: Hver dag kjøres det enorme lass med palmeoljefrukt ut fra palmeoljeplantasjene.

Ingredienslista på en kjekspakke der det tydelig står vegetabilsk olje.

IKKE LENGER LOV: Nye merkeregler for mat gjør det nå umulig for produsenter å skjule palmeolje som ingrediens under fellesbetegnelsen vegetabilsk olje.

Seks kjeks fylt med rosiner og nøtter.

VERSTING: Går man i kjekshylla på butikken må man regne med at man finner palmeolje som ingrediens i mange kjekspakker.

Pommes frites liggende hulter i bulter.

FRITERT: Frityroljen som brukes til å steke pommes frites er ofte laget av palmeolje.

Velg sporbar palmeolje

Det økende forbruket av verdens billigste vegetabilske olje fører også til et betydelig tap av biologisk mangfold, utryddelse av truede arter, utslipp av klimagasser og voldelige konflikter med skogavhengige lokalsamfunn.

Det er derfor Regnskogfondet oppfordrer forbrukere og bedrifter til å redusere forbruket av palmeolje og å sørge for at den palmeoljen som brukes ikke ødelegger regnskog. Å kjøpe palmeolje som oppfyller sertifiseringsordningen RSPO sine bærekraftskriterier er bedre enn å kjøpe palmeolje som ikke gjør det.

Mer om sertifisering av palmeolje

Men selv om mange produsenter skryter av at palmeoljen i deres produkter er bærekraftig produsert, gir sertifiseringsordningen ingen garanti for at palmeoljen det er snakk om ikke har bidratt til å ødelegge regnskogen har ført til menneskerettighetsbrudd.

De siste årene har stadig flere palmeoljeprodusenter forpliktet seg til å slutte å ødelegge regnskogen. Likevel anlegges det fremdeles nye plantasjer på bekostning av regnskogen, og det er ofte ikke lett å finne ut hvor og hvordan palmeoljen i det enkelte produktet er produsert.

Dette mener Regnskogfondet om palmeolje

En mann står og ser utover et landområde hvor det en gang sto frodig regnskog.

Palmeoljeselskapene erstattet skogen vår med kilometer på kilometer med myr, plantasjer og forurenset vann.

Bli regnskogvokter!

Ikke la palmeoljeindustrien ødelegge regnskogen.

Ja, jeg vil bli regnskogvokter!